Deze pagina afdrukken

Nissan onthult Ariya Concept op Tokyo Motor Show 2019

Beoordeel dit item
(1 Stem)

• 100% elektrisch, bijzonder ruim interieur, slimme technologie
• Concept belichaamt visie van Nissan Intelligent Mobility op persoonlijke mobiliteit
• Uitgerust met beproefde ProPILOT 2.0-technologie

Nissan onthult op de Tokyo Motor Show 2019 de Nissan Ariya Concept, een volledig elektrische crossover met twee elektromotoren, krachtige prestaties en beproefde rijassistentiesystemen. Het design geldt als voorproefje op een compleet nieuwe designtaal van toekomstige Nissan-modellen. De Tokyo Motor Show is voor het publiek geopend van 24 oktober tot 4 november 2019.

Nissan Ariya Concept 02

De Nissan Ariya Concept geeft het begin van een nieuw tijdperk voor Nissan aan, nu het zijn merkfilosofie opnieuw definieert voor de volgende evolutionaire fase van de auto. De Nissan Ariya Concept heeft een bijzonder ruim, premium interieur met hightech voorzieningen en een design dat het pure, schone karakter elektrische auto’s benadrukt. De auto geeft betekenis aan de visie van Nissan Intelligent Mobility waarin elektrificatie en voertuigintelligentie voor een nieuwe, naadloze reiservaring zorgen, vrij van ongelukken en schadelijke emissies.

Nissan Ariya Concept 03

De Nissan Ariya Concept borduurt voort op het design van de Nissan IMx Concept die op de Tokyo Motor Show 2017 debuteerde. Opvallende designkenmerken zijn een ‘V-motion’-schild met verlicht Nissan-logo in plaats van de gebruikelijke grille, in het oog springende achterlichten, korte overhangen en een interieur dat aanvoelt als een relaxte lounge.

De Ariya Concept deelt het podium op de Tokyo Motor Show 2019 met de Nissan IMk Concept; een ultieme premium stadsauto met een batterij-elektrische aandrijflijn waarmee Nissan laat zien hoe het merk kijkt naar toekomstige mobiliteit in grotere steden. De twee voertuigen belichamen de nieuwe visie van Nissan op een geëlektrificeerde merkidentiteit.

Nissan Ariya Concept 04

Ariya: een krachtige naam
Nissan heeft gekeken naar het verleden om een geschikt woord te vinden dat ook staat voor de toekomstige richting van het merk. De keuze viel op Ariya, dat terug te herleiden is tot de oudheid en beelden oproept van respect en bewondering. De naam Ariya staat voor doelgerichtheid en de missie van het voertuig om een zelfverzekerder, spannender en meer verbonden rijervaring te bieden.

Yasuhiro Yamauchi, Representative Executive Officer bij Nissan: “Als het nieuwe icoon van Nissan Intelligent Mobility verdient dit studiemodel een gedenkwaardige naam. Ariya is een naam die vooruitstrevend is en tegelijkertijd een weerspiegeling van het verleden. De Ariya Concept staat voor een sterke relatie tussen design en engineering. Het is de volgende fase van Nissans toekomstige designtaal, op een moment dat er een nieuw tijdperk voor het bedrijf begint.”

Nissan Ariya Concept 05

Nissan Intelligent Mobility – een nieuwe designtaal
De Nissan Ariya Concept vertegenwoordigt voor Nissan een nieuwe designtaal. “Een nieuwe voertuigarchitectuur biedt kansen om opnieuw te definiëren hoe de interactie van auto’s met de maatschappij is, en op welke wijze een elektrische auto met geavanceerde technologie een nieuw perspectief kan bieden”, zegt Alfonso Albaisa, Senior Vice President of Global Design bij Nissan. “De Ariya en ook de IMk Concept moeten ervoor zorgen dat elk toekomstig Nissan-model een onderscheidend Japans DNA bezit dat op een eenvoudige maar krachtige en moderne manier tot uiting komt. Bij Nissan noemen we dat ‘Timeless Japanese Futurism’.

De Nissan Ariya Concept geeft met zijn slanke, vloeiende en sexy exterieurlijnen een voorproefje van Nissans nieuwe designtaal. Met extra brede voorspatborden, superdunne LED-koplampen en een opvallend schild aan de voorzijde (typisch een grille van een auto met verbrandingsmotor) dat versierd is met een verlicht Nissan-embleem. Het schild is voorzien van een subtiel geometrisch patroon dat te zien is wanneer de geëlektrificeerde ‘V-motion’-signatuur verlicht is.

“We hebben de conventionele grille vervangen door wat wij een schild noemen – een expressief onderdeel met innovatieve 3D-textuur die niet alleen als decoratie dient maar ook de innovatieve technologie van de Ariya Concept benadrukt en beschermt”, zegt Albaisa. “Dat zijn bijvoorbeeld de radar, sensoren en andere technologieën waarmee de Ariya Concept de weg kan ‘lezen’ en die bepaalde dingen voor de bestuurder zichtbaar maken die hij niet kan zien.”

Nissan Ariya Concept 06

De grote 21-inch 5-spaaks lichtmetalen wielen met speciale banden benadrukken het krachtige profiel van de Ariya Concept. Een lage en vloeiende daklijn verbetert de aerodynamica. De styling van de achterzijde is afgeleid van traditionele SUV’s, met een steile, ranke C-stijl die een geheel vormt met het krachtige design van de achterzijde. De donkere achterlichten lopen over de gehele breedte van de achterzijde. Spatbordverbreders en een hoog gemonteerde spoiler laten geen misverstand over de power van de Ariya Concept bestaan.

“Het exterieur is een fraaie mix van dynamische schoonheid en technologische vooruitgang, met proporties die laten zien wat mogelijk is met Nissans 100% elektrische voertuigplatform”, zegt Albaisa. “De opmerkelijk korte overhangen, het grote passagierscompartiment, de flinke wielen en het exclusieve two-tone kleurenschema zorgen voor een stijlvolle verschijning, met een perfecte balans tussen sportiviteit en luxe.”

Nissan Ariya Concept 07

Suisei Blue
De carrosseriekleur ‘Suisei Blue’ van de Ariya Concept ziet er, afhankelijk van de afstand waarvandaan de auto bekeken wordt, anders uit. Van ver weg heeft de diepblauwe kleur een matte finish. Van dichtbij is te zien dat de glasschilfers in de lak voor miljarden lichtreflecties zorgen. Het lichteffect hiervan doet denken aan een komeet die ’s-nachts door de hemel vliegt.

De kleur ‘Copper’ accentueert de daklijn en wielen van de Ariya Concept. Deze nieuwe koperen kleur is de hoofdkleur van alle toekomstige elektrische auto’s van Nissan en symboliseert de kleur van de opgaande zon. De kleur staat ook voor het begin van een nieuw autotijdperk en is tegelijkertijd een knipoog naar traditionele Japanse ambachtslieden die van koper functionele kunstwerken hebben gemaakt.

Japans vakmanschap is ook terug te vinden in het interieur van de Ariya Concept dat een perfecte integratie van technologie met het dagelijkse leven biedt.

“Door de vlakke vloer – mogelijk gemaakt door de lay-out van het accupakket en het ontbreken van een verbrandingsmotor – ervaren inzittenden een open en ruimtelijke toegang tot het interieur”, zegt Albaisa. “Interieurpanelen lopen door het gehele interieur op natuurlijke wijze in elkaar over wat vanuit elke zitpositie een ruimtelijk gevoel geeft.”

Nissan Ariya Concept 09

Minimalistisch dashboard
Het minimalistische dashboard schittert door de afwezigheid van de knoppen en schakelaars die in conventionele voertuigen te vinden zijn. Bij het starten van de Nissan Ariya Concept lichten in het instrumentarium intuïtief te bedienen virtuele bedieningsknoppen met haptische feedback op. Deze verdwijnen weer als de auto niet in gebruik is. De enige fysieke knoppen zijn de start-/stopknop, de knop om het 12,3-inch display te bedienen en de bedieningsknoppen van de climate control die op fraaie wijze verwerkt zijn in het lagere, houten gedeelte van het dashboard.

Voor nog meer interieurruimte en een beter zicht rondom zijn de comfortabele stoelen van de Nissan Ariya Concept voorzien van een superdun frame. Alle stoelen zijn bovendien zo geplaatst dat alle inzittenden perfect zicht hebben op de omgeving. Onbewust ontstaat er zo een gevoel van ‘zweven op een magisch tapijt’. Om langere ritten nog comfortabeler te maken, zijn de rugleuning en het zitvlak afgewerkt met geperforeerd leder, met name bij de onderrug en heupen van inzittenden. Door de minuscuul kleine gaatjes is een koperkleurige (‘Brilliant Copper’) stof te zien die schoonheid en diepte aan het geheel toevoegt.

Nissan Ariya Concept 10

Nissan heeft de interieurmaterialen zorgvuldig geselecteerd om een indruk te kunnen geven van kwaliteit, technologie en bruikbaarheid. Voor de afwerking van het instrumentenpaneel en de deurpanelen gebruikt Nissan hoogwaardig zwart kunstleder. De A-stijlen en het plafond zijn afgewerkt met fraai kunstleder met een opvallende structuur. Dat zorgt voor een krachtig visueel contrast. Satijnkoperkleurige aluminium accenten voor het dashboard, de stoelen en het stuurwiel zorgen voor eenheid met de exterieurkleur.

Een icoon van Nissan Intelligent Mobility
Nissan heeft de Ariya Concept ontworpen met als basis de drie pijlers van Nissan Intelligent Mobility: Intelligent Driving, Intelligent Power en Intelligent Integration. De auto biedt een geheel nieuwe rijervaring door de combinatie van geavanceerde elektrische voertuigtechnologie met een compleet nieuwe human-machine interface.

De Nissan Ariya Concept is uitgerust met Nissans meest recente versie van het rijassistentiesysteem ProPILOT 2.0. Dit systeem biedt ondersteuning tijdens het rijden op snelwegen. De technologie werkt samen met het navigatiesysteem en stuurt de auto zelfstandig via een geplande route over de snelweg, van oprit tot afrit. Het is daarmee ’s werelds eerste rijassistentiesysteem dat een navigatieroute volgt en de bestuurder in staat stelt te rijden zonder het stuur aan te raken.

Nissan Ariya Concept 11

ProPILOT 2.0 maakt handsfree rijden ook mogelijk tijdens het rijden op een bepaalde rijstrook1, 2. Wanneer de auto een wegomleiding nadert of een inhaalmanoeuvre wil maken, maakt, berekent het systeem de juiste timing om dit te doen op basis van informatie van het navigatiesysteem en 360° detectie. De bestuurder krijgt vooraf intuïtieve audio- en visuele begeleiding en wordt gevraagd beide handen op het stuur te plaatsen en de start van de handelingen via een schakelaar te bevestigen. Als ProPILOT 2.0 is ingeschakeld, verandert de binnenverlichting van kleur om aan te geven dat handsfree rijden is ingeschakeld.

De Nissan Ariya Concept is uitgerust met een high-performance 100% batterij-elektrische aandrijflijn met instant koppel naar alle wielen. Door een elektromotor op de vooras en achteras ontstaat een gebalanceerde en voorspelbare vermogensafgifte, gelijk aan – of zelfs beter dan – die van diverse premium sportauto’s.

De Ariya Concept biedt een uitstekende grip in bochten en tractie op gladde ondergronden, zoals sneeuw en grind, zonder dat de bestuurder zijn rijstijl, stuurinput of pedaalpositie hoeft te veranderen. Dit is bereikt dankzij een krachtige twin-motor en een all-wheel-control-systeem. Voor een soepel rijgedrag en minimale slip hebben Nissan-engineers een nieuw systeem ontwikkeld om de elektrische vermogensafgifte en remmen automatisch te reguleren. Hierbij is gebruikgemaakt van hun expertise met betrekking tot eerdere ontwikkelingen, waaronder het ATTESA E-TS torque split-systeem van de Nissan GT-R en het intelligente 4x4-systeem van de Nissan Patrol. De bestuurder kan comfortabel genieten van de autorit terwijl het systeem het werk doet.

Nissan Ariya Concept 12

‘Door to Door Navigation’
Dankzij de intuïtieve technologie kan de bestuurder zowel in als buiten de auto genieten van de vrijheid en het plezier van mobiliteit. Een voorbeeld is de ‘Door to Door Navigation’. Hiermee kan iedereen een bestemming op zijn smartphone instellen en die vervolgens delen met de Ariya Concept. Het navigatiesysteem in de auto pakt de route automatisch op. Als het laatste deel van de route te voet moet worden afgelegd, stuurt het navigatiesysteem de route automatisch weer door naar de smartphone. Zo geniet de bestuurder van navigatie van deur tot deur.

Bij het naderen van de Ariya Concept ontgrendelt de auto automatisch en wordt de bestuurder vriendelijk begroet met welkomstverlichting. Nog vóór het instappen zet de auto de bestuurdersstoel en de klimaatcontrole in de voorkeursstand van de bestuurder. Die gegevens kan de bestuurder opslaan op zijn of haar smartphone. De auto kan ook synchroniseren met de agenda van de bestuurder, om te kunnen anticiperen op vertrektijden. De Ariya Concept kan zo alvast de klimaatregeling voorbereiden. Om het rijbereik te maximaliseren, wordt het interieur al verwarmd of gekoeld als de auto nog is gekoppeld aan de oplader. Zo gaat er onderweg geen kostbare energie verloren.

Als de bestuurder is ingestapt, biedt de Virtual Personal Assistent naar wens hulp met het opzoeken van informatie of het vinden van een parkeerplaats. De bestuurder kan zich zo maximaal concentreren op de weg. Onderweg identificeert de zogeheten Smart Route Planner automatisch de oplaadstops en plant deze ook in, zodat de bestuurder altijd op de gewenste bestemming aankomt, hoe ver of dichtbij die ook is.

Uitstekend management van de energieopslag maakt langere afstanden afleggen mogelijk, zonder langdurige laadsessies die de reisplannen kunnen verstoren. Snel en efficiënt opladen kan dankzij de CHAdeMO-snellaadstekker. Het oplaadpunt ontgrendelt automatisch als de bestuurder deze nadert en gebruikt verschillende kleuren om de laadstatus in een oogopslag weer te geven.

Als er onderweg extra passagiers opgehaald moeten worden, kan een geïntegreerde videochatfunctie voor vertrek helpen bij het bevestigen van de details. De smartphones van de extra passagiers kunnen ook aan het systeem gekoppeld worden en aan het centrale informatiedisplay van de Nissan Ariya Concept om hun exacte locatie te tonen.

Nissan Ariya Concept 13

ProPILOT Remote Park
Bij aankomst op de bestemming kan de bestuurder gebruikmaken van de ProPILOT Remote Park om de auto via een smartphone of een ander speciaal apparaat – binnen een bepaalde afstand – automatisch te parkeren. Dit kan handig zijn voor passagiers die extra ruimte of assistentie nodig hebben om de auto comfortabel te kunnen verlaten.

Firmware Over The Air-technologie (FOTA) biedt constante updates voor het navigatiesysteem, de gebruikersinterface en rijeigenschappen. De auto rijdt daardoor zo effectief mogelijk en beschikt altijd over de nieuwste versies en functies.

De Ariya Concept ondersteunt de Nissan Energy-technologie als de auto bij kantoor of thuis wordt geparkeerd. Deze technologie maakt verbinding met energiesystemen om de EV-batterij op te kunnen laden en huizen en bedrijven van energie te kunnen voorzien – en zelfs om energie terug te kunnen verkopen aan het elektriciteitsnet. Nissan Energy helpt de bestuurder om de mogelijkheden van de Ariya Concept maximaal te benutten door de auto niet alleen voor het autorijden te gebruiken, maar ook voor andere aspecten van het leven.

Ariya Concept – de nieuwe wereld van Nissan EV’s
“Nissan heeft een duidelijke visie op wereldwijde mobiliteit. De Ariya Concept is slechts het begin, want Nissan bekijkt hoe het design, packaging en rijplezier naar de architectuur van nieuwe EV-platforms kan vertalen”, zegt Yamauchi. “De Ariya Concept is geen concept car die uit het niets ontworpen is. Er zit een gedachte achter. De auto vormt de perfecte belichaming van Nissan Intelligent Mobility en een belofte van een geheel nieuwe rijervaring in de nabije toekomst.”

Gelezen: 1687 keer

Gerelateerde items (op tag)