Deze pagina afdrukken

De nieuwe SEAT Leon: hightech sportiviteit

Beoordeel dit item
(1 Stem)

*Uitgesproken dynamisch design, geavanceerde lichttechnologie
*Eerste volledig connected SEAT
*Breed motorenaanbod: benzine, diesel, mild-hybride en plug-in hybride
*Slimme assistentiesystemen: de veiligste SEAT ooit

001 all newseatleonfrdesirered

Met de onthulling van de nieuwe Leon schudt SEAT het compacte segment op. Naast een uitgesproken dynamisch design legt de vierde generatie Leon de lat op alle fronten hoger. Hij is efficiënter, sportiever en veiliger dan ooit. En hij biedt alle voordelen van maximale connectiviteit.

003 all newseatleonfrdesirered

Het design van de nieuwe Leon is nog meer uitgesproken dan zijn voorganger. Hij valt op door een perfecte mix van scherpe en ronde lijnen. De LED-koplampen zijn iets naar achteren geplaatst. Dat resulteert in een wenkbrauw-effect waarmee de Leon er direct uitspringt. Ook de achterzijde met een prominente spoiler en LED-verlichting over de gehele breedte van de auto maken de nieuwe Leon zeer herkenbaar. Vorm en functie gaan bovendien naadloos samen: de nieuwe Leon is wat stroomlijn betreft de next level ten opzichte van zijn voorganger.

leon fr desire red 5d 03 hq

leon fr desire red 5d 08 hq

Herkenbaar Leon
De nieuwe Leon wordt standaard geleverd met LED-koplampen. Optioneel is hij er ook met full LED-verlichting. 22 LED’s per koplampunit verzorgen daarbij alle lichtfuncties (dimlicht, grootlicht, dagrijverlichting en dynamische richtingaanwijzers) en ze dragen bij aan de niet te missen Leon-signatuur, dankzij de kenmerkende strakke LED-lijnen in de koplampen. Elke Leon heeft in de buitenspiegels geïntegreerde LED-richtingaanwijzers. Modellen met full LED-verlichting projecteren de Spaanse welkomstgroet ‘Hola!’ op de grond zodra de Leon wordt ontgrendeld. Bovendien verwelkomt deze verlichting de bestuurder al vóór vertrek met een opvallende lichtanimatie bij het ontgrendelen van de auto.

008 all newseatleonfr

Strak en interactief interieur
Ook het interieur van de nieuwe Leon is zeer modern. Het dashboard is vlak vormgegeven, waardoor het lijkt te zweven. Het centraal geplaatste, (10,1 inch) grote infotainmentdisplay is een echte eyecatcher. Het is te bedienen door aanraking en zelfs met gebaren. Hierdoor is het aantal knoppen en schakelaars sterk teruggebracht. Ook dit draagt bij aan de strakke uitstraling. Het ambient lighting system creëert met een boog van licht een interieursfeer naar wens, en zorgt voor de nodige interactie. Het verwelkomt de inzittenden en speelt een belangrijke rol op het gebied van veiligheid. Assistentiesystemen als dodehoekherkenning en vermoeidheidsherkenning maken voor het waarschuwen van de bestuurder namelijk gebruik van de lichtsignalen die dit systeem kan afgeven.

005 all newseatleonsportstourerfrphevmagnetichtech

100% connected
De nieuwe Leon is de eerste SEAT die volledig connected is. De spil daarbij is het SEAT digitaal instrumentenpaneel (Virtual Cockpit) met een 10,25 inch display. De bestuurder kan zelf bepalen wat op dit hoge-resolutie scherm wordt weergegeven. Ook een infotainmentsysteem is altijd standaard. De basisversie beschikt al over een 8,25 inch display dat compatibel is met smartphones en audio. Bij het uitgebreidere systeem met 10 inch scherm en navigatie is online 3D-navigatie inbegrepen. Het display heeft touch- en gebarenbediening. Bovendien vergemakkelijkt de stembediening van dit systeem de interactie tussen bestuurder en auto. Smartphone integratie (Full Link) maakt het mogelijk om mobiele apparaten (Android en iOS) via Android Auto of Apple CarPlay draadloos met de auto te verbinden. Dit brengt het digitale ecosysteem van de gebruiker naar de auto. Daar is het eenvoudig en veilig te bedienen via het infotainmentscherm, met bedieningselementen op het stuur of via stem. Met de optionele antenne versterker voor smartphones zijn deze ook eenvoudig draadloos op te laden.

006 all newseatleonsportstourerfrphevmagnetichtech

Een geïntegreerde SIM-kaart (eSIM) zorgt ervoor dat de Leon altijd online is. Diverse functies maken gebruik van realtime informatie uit de cloud. Zo wordt navigeren nog efficiënter en preciezer via ‘live’ verkeersinformatie. Dankzij de eSIM zijn ook automatische noodoproepen mogelijk. In een later stadium kunnen infotainment-apps via de eSIM automatisch een update krijgen. Ten slotte is er nog de SEAT CONNECT app, waarmee vele functies op afstand zijn te bedienen en waarmee de status van de auto op elk gewenst moment is te raadplegen.

007 all newseatleonsportstourerfrphevmagnetichtech

Geavanceerde motoriseringen
Het motorenaanbod voor de nieuwe range is breder dan ooit. De Leon wordt leverbaar met benzine- (TSI) en dieselmotoren (TDI). Daarnaast komen er mild-hybrideversies (eTSI) en een plug-in hybridevariant (eHybrid). Alle benzinemotoren beschikken over directe brandstofinspuiting en turbotechnologie. De 1.0 TSI driecilinder is er in twee vermogensvarianten: 66 kW/90 pk en 81 kW/110 pk. Ook de viercilinder 1.5 TSI biedt keuze uit twee vermogens: 96 kW/130 pk en 110 kW/150 pk. De 2.0 TDI is er met 85 kW/115 pk in combinatie met handmatige transmissie of 110 kW/150 pk gecombineerd met een DSG-automaat.

leon fr magnetic tech phev 5d 16 hq

De efficiënte 48V mild-hybridetechnologie (eTSI) is beschikbaar voor zowel de 1.0 TSI als de 1.5 TSI. De eTSI-uitvoeringen worden standaard geleverd met een DSG-automaat. In de Leon eHybrid met standaard automaat gaat een 1.4 TSI benzinemotor een efficiënt samenspel aan met een elektromotor, die wordt gevoed door een 13 kWh lithium-ion accupakket (systeemvermogen 150 kW/204 pk). De elektrische actieradius bedraagt zo’n 60 kilometer (WLTP).

leon fr magnetic tech phev 5d 17 hq

Gegroeid in ruimte
De nieuwe Leon wordt gebouwd op het doorontwikkelde (evo-)MQB platform en is flink gegroeid ten opzichte van zijn voorganger. De vijfdeursversie is met een lengte van 4,37 meter 8,6 cm langer dan zijn voorganger. Hij is 1,80 meter breed (-1,6 cm) en 1,46 m hoog (-0,3 cm). De wielbasis van 2,69 meter (+ 5,0 cm) staat aan de basis van een zeer ruim passagierscompartiment. De inhoud van de bagageruimte bedraagt 380 liter. De nieuwe Leon Sportstourer is 4,64 meter lang (+9,3 cm), 1,80 meter breed (-1,6 cm) 1,45 meter hoog (- 0,3 cm) en heeft net als de vijfdeurs een wielbasis van 2,69 meter. Een bagageruimte met een inhoud van liefst 617 liter (30 liter meer dan bij de vorige generatie) is tekenend voor de veelzijdigheid van de nieuwe Sportstourer.

leon fr magnetic tech phev 5d 18 hq

Veiligste SEAT ooit
Veiligheid is een kerneigenschap van de nieuwe Leon. De meest geavanceerde assistentiesystemen van dit moment, zoals de predictive adaptive cruise control, dodehoekherkenning (Blind Spot Detection) en uitparkeerassistent (Rear Cross Traffic Assist), ‘lezen’ de omstandigheden en de omgeving en komen op basis daarvan automatisch in actie. Zo maken ze de nieuwe Leon tot de veiligste SEAT ooit. Adaptieve onderstelregeling (DCC) maakt het mogelijk om het rijgedrag aan te passen aan eigen wensen en/of aan de wegomstandigheden. De adaptieve ondersteltechnologie leest de rij-omstandigheden en houdt rekening met stuur-, acceleratie- en remgedrag. Zo komt het systeem onder alle omstandigheden tot een optimale afstemming van vering en demping. Daarmee biedt de nieuwe Leon zowel comfort als dynamiek van zeer hoog niveau.

leon fr magnetic tech phev 5d 19 hq

De nieuwe SEAT Leon wordt in het tweede kwartaal van 2020 op de Nederlandse markt verwacht. Er is dan keuze uit drie uitvoeringen: Reference, Style en FR. De exacte specificaties en prijzen worden in aanloop naar de marktintroductie bekendgemaakt.

leon xcellence mistery blue 5d 21 hq

leon xcellence mistery blue 5d 23 hq

leon xcellence mistery blue 5d 25 hq

 

2,2 miljoen, and counting...
De Leon is het meest populaire model van SEAT. De eerste Leon verscheen in 1999 en sindsdien zijn er al 2,2 miljoen exemplaren verkocht. Het Spaanse merk heeft maar liefst 1,1 miljard euro geïnvesteerd om dit succesverhaal een passend vervolg te geven. Ook de vierde generatie Leon is ontworpen en ontwikkeld in Barcelona en daar gaat hij ook van de band rollen.

Leon Ultimate Editions: ijzersterk aanbod
Tegen het licht van de compleet nieuwe SEAT Leon is het huidige model nog steeds leverbaar. Liefhebbers van de huidige Leon kunnen nog tot 6 februari aanstaande terecht bij de SEAT-dealers voor de aantrekkelijke Leon Ultimate Editions, met een riante uitrusting tegen een zeer scherpe prijslijst. Bekijk hier alle details van de Leon UItimate Editions.

Gelezen: 1995 keer

Gerelateerde items (op tag)