Deze pagina afdrukken

10 jaar Mazda KODO Designtaal

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

*Geïntroduceerd in 2010 door Chief Designer Ikuo Maeda
*‘Ziel van Beweging’ vertaalt schoonheid van beweging in stilstaand object
*Door de jaren heen internationaal erkend met talrijke onderscheidingen

Met de designtaal ‘Kodo - Soul of Motion’ zette Chief Designer Ikuo Maeda van Mazda Motor Corporation in 2010 een gedurfde nieuwe richting in voor het design bij Mazda. De nieuwe designfilosofie werd, deze maand tien jaar geleden, gelanceerd op de Los Angeles Motor Show met de conceptcar Shinari en heeft sindsdien het design van Mazda bepaald en verbeterd. Een decennium en een fase van ontwikkeling later is Kodo even populair als altijd, met auto's die volgens deze denkrichting zijn ontworpen en prijzen blijven winnen, waaronder de World Design Car of the Year voor de Mazda3 in 2020.

Sinds de start tien jaar geleden vormt Kodo design de kern van een aantal Mazda's, van een nieuwe interpretatie van de iconische Mazda MX-5 Roadster tot Mazda's eerste volledig elektrische auto, de MX-30. Toch is het essentiële idee achter Kodo ongewijzigd gebleven: het uitbeelden van de krachtige en onweerstaanbare schoonheid van natuurlijke beweging in een stilstaand object.

Het woord Kodo vertaalt zich letterlijk als ‘hartslag’, maar met de toegevoegde betekenis om iets ‘leven’, of anders gezegd een ziel te geven. Dit idee staat centraal in de manier waarop Mazda altijd over design heeft nagedacht: “In Japan vinden we dat vakmensen ‘leven’ inblazen in wat ze maken. Wij geloven dat een vorm die oprecht en zorgvuldig door mensenhanden is gemaakt een ziel krijgt”, legt Ikuo Maeda uit. Zo krijgt 'Soul of Motion', ‘Ziel van Beweging’, een dubbele betekenis: het drukt zowel de essentie van beweging uit als de 'ziel' die door Mazda's meestervakmensen in de auto is aangebracht.

De eerste ontwerpen waren sterk geïnspireerd op het beeld van een cheetah die op het punt staat zijn prooi te bespringen, terwijl recentere ontwerpen zich steeds meer richten op het oproepen van een krachtig en emotioneel design met zo min mogelijk elementen. Het keerpunt voor deze tweede fase van Kodo design was de lancering van twee indrukwekkende conceptcars, de RX-Vision en de Vision Coupé.

Ze werden geïntroduceerd op de Tokyo Motor Shows van respectievelijk 2015 en 2017 en anticipeerden op de nieuwe elegantie en de nog meer uitgesproken minimalistische esthetiek van recente interpretaties van Kodo design. Dynamische en emotionele vormen werden bereikt door onnodige elementen weg te laten om de essentie van schoonheid en beweging nog meer naar voren te brengen. Door bijvoorbeeld karakterlijnen te elimineren werd als het ware een lege ruimte gecreëerd op de zijpanelen van de auto, die fungeert als een open, eindeloos veranderend decor voor het spel van licht en schaduw, een 'less is more' esthetiek die sterk wordt geïnspireerd door de Japanse afkomst van Mazda.

De auto's die zijn ontworpen volgens de Kodo designtaal hebben voortdurend internationale erkenning gekregen. Zowel de RX-Vision als de Vision Coupé werden uitgeroepen tot ‘Most Beautiful Concept Car of the Year’ en de vernieuwde Mazda MX-5 won in 2015 de 'World Car Design Award'. Recente hoogtepunten zijn onder meer de Red Dot Award 2020 in de categorie Product Design voor zowel de Mazda CX-30 als de nieuwe Mazda MX-30, terwijl de Mazda3 de ‘World Car Award 2020’ won in de prestigieuze designcategorie.

Mazda zal de liefde voor autorijden blijven combineren met een indrukwekkend interieur- en exterieurdesign en de simplistische elegantie en emotionele aantrekkingskracht van Kodo design zullen essentiële ingrediënten blijven van de identiteit van het merk. Na tien succesvolle jaren op rij blijft Kodo design de grenzen van autodesign verleggen en de toekomst van Mazda bepalen.

Gelezen: 1021 keer

Gerelateerde items (op tag)