050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

De Polestar 2 'Arctic Circle': showcase van Zweedse expertise in EV-ontwikkeling

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Tijdens de ontwikkelingsfase test Polestar haar nieuwe modellen over de hele wereld onder extreme omstandigheden – of het nu is in het verzengend hete Arizona in de Verenigde Staten of in het bitterkoude Noord-Zweden, waar de Zweedse fabrikant van premium elektrische auto’s zich extra thuis voelt. De technische expertise waarmee Polestar zich onderscheidt komt juist tijdens de koudste winters het beste naar voren.

De intensieve wintertestprogramma’s van Polestar, waarbij de ingenieurs niet alleen de prototypes, maar ook zichzelf tot het uiterste drijven, worden uitgevoerd binnen de poolcirkel op meer dan 66 graden noorderbreedte. Het testwerk vindt elk jaar plaats gedurende een periode van 15 weken (december tot maart) waarin de temperaturen kunnen dalen tot -35 graden Celsius.

Joakim Rydholm, de chief chassis engineer die al meer dan tien jaar aan het hoofd staat van de ontwikkelingsafdeling die zich focust op de rijdynamiek van nieuwe Polestar-modellen, doet zijn testwerk het liefst in deze winterse omgeving. "Door een chassis te testen op sneeuw en ijs, kunnen we onze auto’s finetunen in slow motion en met een grotere nauwkeurigheid", zegt Rydholm. "Met zo'n lage grip kunnen we de dynamiek in een veel langzamer tempo testen en analyseren dan op asfalt, wat betekent dat we het gedrag van onze auto's tot in de kleinste details kunnen finetunen."

Gebaseerd op zijn expertise en rally-ervaring, creëerde Joakim de unieke Polestar 2 'Arctic Circle', een one-off Polestar speciaal voor winterrally’s.

De unieke auto is gebaseerd op een Polestar 2 Long range Dual motor met Performance Pack en heeft een groot aantal specifieke features. Hij is 30 mm verhoogd en heeft op maat gemaakte 19-inch winterbanden (245/35 R19) met metalen noppen van 4 mm (490 per band), waarmee hij snel en wendbaar is op ijs en sneeuw. Ook het vermogen en koppel zijn opgeschroefd, naar 350 kW en 680 Nm.

De speciale Polestar heeft een 30% zachtere vering en zijn drieweg-performance Öhlins-dempers zijn samen met Öhlins speciaal ontworpen en afgesteld. Ze staan voor en achter in stand negen. De Brembo remmen met 4 zuigers remmen zijn hetzelfde als die van het productiemodel. De speciale voor- en achterveerpoten zorgen voor een extra grote torsiestijfheid en een snellere stuurrespons. De ‘Arctic Circle’ heeft ook launch control (prototype) dat via de stuurflippers kan worden geactiveerd. Achter op de auto zijn tools gemonteerd, waaronder een sneeuwschop gemaakt van carbon.

De unieke Polestar onderscheidt zich visueel met zijn 19-inch OZ Racing rallywielen, vier Stedi Quad Pro LED-lampen, een unieke kleurstelling in matgrijs en wit, en een speciale voorbumper met een van carbon gemaakte beschermingsplaat. In het interieur vallen de op maat gemaakte Recaro-kuipstoelen op, die zijn voorzien van afwerkingsdetails in Swedish gold.

"Met de speciale upgrades konden we het rijplezier in een winterse omgeving naar een nieuw niveau tillen. De prestaties, wegligging en balans die we hebben bereikt met de extra rijhoogte en gespecialiseerde banden zijn vooral merkbaar wanneer je een bocht volledig zijwaarts ingaat. Deze auto zorgt voor een grote glimlach op je gezicht, terwijl je altijd in totale controle bent”, sluit Rydholm af.

De Polestar 2 ‘Arctic Circle’ is een one-off showcar die niet in productie wordt genomen.

Gelezen: 620 keer