050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Op wintersport? Check regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in Europa

Op wintersport? Check regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in Europa

4.0/5 rating 1 vote

Ruim 350.000 Nederlanders vertrekken binnenkort met de auto naar de Alpen om de lange latten onder te binden. Om veilig en zonder oponthoud op de plaats van bestemming aan te komen, zijn er wel een paar zaken die je beter van te voren even kan controleren.

De regels voor de winterbandenplicht in Europa verschillen per land en wijzigen continu. Op de website bandveilig.nl staat het meest recente overzicht met de Europese regels voor winterbanden en sneeuwkettingen in een handige landenkaart weergegeven. Voor personenwagens én bedrijfswagens.

Wetgeving verandert continu
Edwin Brinksma, Branchemanager bij VACO: “Voor de automobilist en voor de professionele vervoerders is het lastig dat de winterbandenwetgeving per land of per regio verschilt en ook nog voortdurend wijzigt. Wij brengen al jaren de winterbandenplicht in kaart en zodra er een wijziging is, passen wij dit op onze website aan.”

Geen winterbandenplicht en toch aansprakelijk…
Zelfs als er geen winterbandenplicht geldt, loop je risico’s als je geen winterbanden hebt. Zo kan schuld worden toegewezen als je betrokken raakt bij een aanrijding. Dat geldt bijvoorbeeld in Italië, Frankrijk en Zwitserland. Daar komt nog eens bij dat je in Zwitserland ook een boete kan krijgen als je zonder winterbanden het overige verkeer hindert. In Oostenrijk kunnen boetes oplopen tot wel € 5.000.

Ook even checken op bandveilig.nl
• De Europese regels voor het verplicht aan boord hebben van andere zaken zoals een veiligheidshesje, een gevarendriehoek, een verbanddoos en reservelampjes.
• De wettelijke minimale profieldiepte van banden.
• De wetgeving voor het gebruik van spikes.

Nog winterbanden of sneeuwkettingen nodig? Onze specialisten op het gebied van winterbanden en sneeuwkettingen zijn u graag van dienst.

Deze tip wordt u aangeboden door: