050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Hoe voorkom je vastgevroren ruitenwissers?

Hoe voorkom je vastgevroren ruitenwissers?

4.5/5 Waardering (4 beoordelingen)

Let er bij vorst op dat de ruitenwisser niet vastgevroren zit. Dit is niet altijd goed te zien. Zet het wissermechanisme dus niet aan, maar haal de ruitenwisser heel voorzichtig met de hand los terwijl je het rubber vasthoudt. Als je aan de arm trekt heb je kans dat je het rubber lostrekt.

Het is het beste als wisser en raam geen contact maken wanneer de auto 's nachts buiten geparkeerd staat. Je kunt bijvoorbeeld een kurk onder de wisserarm steken. De wisser kan dan ook niet door vorst beschadigd raken.

Zet als je 's avonds voor je uitstapt de ruitenwissers uit. Met name bij vorst kun je anders het mechanisme beschadigen. Als je het contact aanzet en de wissers willen gaan werken terwijl ze vastgevroren zitten, dan kan de motor van de ruitenwisser overbelast raken en kan de zekering doorbranden.

I.v.m. overbelasting is het ook aan te raden de ruit eerst sneeuwvrij te maken voor je de ruitenwissers aanzet.

Gebruik in de winter speciale ruitensproeier-vloeistof met antivries. Wacht hier niet te lang mee en sproei meteen enkele malen om ervoor te zorgen dat de leiding volledig is gevuld met deze vloeistof.

Als een ruitenwisser verticale of dunne horizontale strepen maakt is hij versleten en moet hij vervangen worden. Bij dikkere horizontale strepen is de wisser waarschijnlijk slechts vuil.

Ook een "haperende" ruitenwisser, waarbij de druk op de ruit niet altijd even groot is, duidt op slijtage. Als de wissers herrie maken kunnen ze versleten zijn. Het is echter ook mogelijk dat de verbindingen met de bladhouder los zitten.

Ruitenwissers van sommige merken bevatten een slijtage indicator. Aan deze opdruk kun je zien in hoeverre de wisser is versleten.

Controleer regelmatig of de arm niet losraakt van het mechanisme. Onder de beschermkap zit een moer die wel eens uit zichzelf wil losdraaien.

Deze tip wordt u aangeboden door: