050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Recordjaar: 1,24 miljoen ŠKODA’s in 2019

Beoordeel dit item
(1 Stem)

*ŠKODA levert voor zesde achtereenvolgende jaar meer dan een miljoen auto’s af
*Europese verkooptoename van bijna 6%
*OCTAVIA bestseller, vraag naar SUV-modellen ook in Nederland groot

ŠKODA heeft in 2019 wereldwijd 1,24 miljoen nieuwe auto’s verkocht. Daarmee passeerde het Tsjechische merk voor het zesde jaar op rij de grens van 1 miljoen auto‘s. Met name Europa (+ 5,8%) en Rusland (+ 8,8%) speelden een belangrijke rol in dat succes. In Nederland blikt ŠKODA eveneens terug op een geslaagd 2019 waarin het succes van de nieuwe SUV-modellen aanhield.

“De geopolitieke en economische omstandigheden en de daaruit voortvloeiende onzekerheden op de wereldmarkten zorgden in 2019 voor de nodige uitdagingen,” aldus ŠKODA AUTO CEO Bernhard Maier. “Desondanks blijft ŠKODA op koers. Met de SCALA en KAMIQ, de nieuwe SUPERB iV met plug-in hybride-aandrijving en de introductie van de nieuwe, vierde generatie OCTAVIA hebben we ons modelprogramma het afgelopen jaar op succesvolle wijze gemoderniseerd.”

skoda scala groningen.01

Recordjaar in Europa en Rusland
In West-Europa leverde ŠKODA afgelopen jaar 520.500 nieuwe auto‘s, een stijging van 7 procent vergeleken met het voorgaande jaar. In Duitsland, de op één na grootste afzetmarkt voor ŠKODA, namen de verkopen vorig jaar met 8,3 procent toe tot 191.200 auto‘s. In Frankrijk (37.200 auto‘s; +16,2%), Zwitserland (22.600 auto‘s; +27,5%) en Denemarken (15.600 auto‘s; +14,6%) realiseerde ŠKODA in 2019 zelfs een groei met dubbele cijfers.

karoq sportline groningen 01

ŠKODA leverde vorig jaar 215.800 nieuwe auto’s in Centraal-Europa, een lichte stijging ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Oost-Europa (exclusief Rusland) noteerde met 50.200 nieuwe ŠKODA ‘s een plus van 8,9 procent, terwijl Rusland het jaar eindigde met 88.600 auto’s, een groei van eveneens bijna 9 procent. In China, 's werelds grootste markt voor ŠKODA, was er met 282.000 auto’s sprake van een verkoopafname van ruim 17 procent. Reden hiervoor is de aanhoudende daling van de Chinese markt voor personenauto's, die nog steeds wordt gekenmerkt door onzekerheid op de markt en terughoudendheid bij de Chinese consument.

karoq sportline groningen 02

ŠKODA-SUV’s populair in Nederland
In Nederland kijkt ŠKODA terug op een geslaagd 2019, een jaar waarin het modellengamma een flinke ‘boost’ kreeg. Zo completeerde ŠKODA de SUV-lijn met de KODIAQ en KAMIQ, en namen deze modellen samen met de KAROQ een aanzienlijk deel van de totale Nederlandse ŠKODA-verkopen voor hun rekening. Zo was alleen de KODIAQ al goed voor zo’n 20 procent van de jaarafzet. Andere highlights waren de introductie van de SCALA en de onthulling van de compleet nieuwe OCTAVIA, die halverwege dit jaar op de markt komt. Bovendien luidde ŠKODA in 2019 het e-mobility tijdperk in met de verkoopstart van de elektrische CITIGOe iV en de SUPERB iV plug-in hybrid; twee modellen onder het nieuwe iV-label als voorbode van de serieproductie van de eerste ŠKODA op basis van het Modular Electric Platform (MEB) die dit jaar start.

Gelezen: 1454 keer