050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Nog krachtiger, sneller én spectaculairder: nieuwe 911 GT3 Cup

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Porsche presenteert de nieuwe 911 GT3 Cup. De nieuwe racewagen voor merkencups is gebaseerd op de 911 van de 992-generatie en valt op door zijn spectaculaire design met de brede turbo-body en grote achtervleugel. Zijn 375 kW/510 pk sterke 4,0-liter boxermotor is geschikt voor het gebruik van synthetische brandstof. De nieuwe 911 GT3 Cup is vanaf seizoen 2021 inzetbaar in de Porsche Mobil 1 Supercup en in nationale Porsche Carrera Cups, waaronder die in de Benelux en voor het eerst ook de Cup in de VS.

Begin 2019 startte de ontwikkeling van de nieuwe 911 GT3 Cup (zevende generatie). De doelstellingen daarbij waren duidelijk: een nog agressiever design, nog betere prestaties en een lagere onderhoudsbehoefte en dus lagere kosten.

Indrukwekkend uiterlijk, nog meer downforce
De nieuwe 911 GT3 Cup oogt nog krachtiger dan zijn voorganger. Dat zit hem om te beginnen in de lichtgewicht turbo-spec widebody, waar de Cup-racer voor het eerst gebruik van maakt. De achterzijde van de nieuwe 911 GT3 Cup is 1.902 mm breed (+ 28 mm ten opzichte van zijn voorganger). Ook valt hij op door luchtinlaten vóór de 13 inch brede achterwielen. Ook aan de voorzijde zijn de wielkasten verbreed. Dat resulteert in een totale breedte van 1.920 mm. Hier is ruimte voor 12 inch brede wielen. De nieuwe 911 GT3 Cup genereert nog meer downforce dan zijn voorganger. Dat komt vooral door het front, dat is voorzien van een nieuwe voorspoiler en strategisch geplaatste deflectoren, en door de grotere achtervleugel met ‘zwanenhals’-ophanging. Deze vleugel is in elf standen verstelbaar.

Sterk staaltje
De carrosserie van de nieuwe Cup-racer bestaat voor 70% uit aluminium en voor 30% uit staal. Bij zijn voorganger was dit precies omgekeerd. Toch is de nieuwe 911 GT3 Cup 35 kg zwaarder (drooggewicht: 1.260 kg). Dit komt door extra verstevigingspunten van de veiligheidscel. Het ontsnappingsluik in het dak voldoet aan de laatste FIA-eisen en de ramen zijn gemaakt van lichtgewicht polycarbonaat met een krasbestendige afwerking. De deuren, motorkap en achtervleugel zijn op hun beurt gemaakt van met koolstofvezel versterkte kunststof. De klep aan de voorzijde (met de opvallende luchtuitlaat) is van aluminium. Dit verlaagt de reparatiekosten bij schade.

Ergonomie
Coureurs profiteren in de nieuwe 911 GT3 Cup van een verbeterde ergonomie. De racestoel biedt naast rugleuningverstelling nu ook hoogteverstelling (twee settings). In combinatie met de verstelbare stuurkolom is zo altijd de ideale zitpositie te vinden. Speciale paddings maken het mogelijk om de stoel aan te passen aan de wensen en eisen van individuele coureurs. Het multifunctionele stuur van koolstofvezel is overgenomen uit de 911 GT3 R. Op basis van feedback van coureurs zijn de verlichte schakelaars opnieuw gegroepeerd. Het ‘rubber switch panel’ (RSP) met zijn tien grote knoppen voor onder meer verlichting, ventilatie en bandensetting doet denken aan dat van de 919 Hybrid. De rembalans is eenvoudig en intuïtief verstelbaar met een draaiknop aan de rechterzijde van het RSP.

Het vernieuwde, centraal geplaatste 10,3 inch kleurendisplay informeert de coureur tijdens het racen over bijvoorbeeld het toerental, de water- en olietemperatuur en de ingeschakelde versnelling. Ook geeft het foutmeldingen weer en daarnaast informatie over belangrijke settings zoals ‘wet’ voor racen in de regen. Uiteraard zijn deze gegevens ook voor engineers eenvoudig uit te lezen. Door identieke weergave van data voor coureur en engineer wordt het analyseren van een sessie eenvoudiger en dankzij slimme elektronica is het vinden, analyseren en oplossen van storingen eenvoudiger dan ooit. Er zijn circa 700 diagnostische opties beschikbaar en optionele features als ABS en traction control zijn via een digitale code te (de-)activeren. Elektronische componenten als de Motorsport Control Unit en de dataloggers zijn in plaats van in de voetenruimte rechtsvoor nu rechts achterin de auto geplaatst. Daardoor is het nu eenvoudiger om een tweede stoel voor bijvoorbeeld ‘racetaxi-gebruik’ te installeren.

Racen met uithoudingsvermogen
De 911 GT3 Cup beschikt over een atmosferische, watergekoelde 4,0-liter zescilinder boxermotor met dry-sump smering. Hij levert zijn topvermogen van 375 kW/510 pk bij 8.400 tpm en het maximale koppel van 470 Nm is beschikbaar bij 6.150 tpm. De rode lijn van de toerenteller staat bij 8.750 tpm. Afhankelijk van de serie waar de auto wordt ingezet, is er keuze uit drie uitlaatsystemen met katalysator. Een spontane respons op het gaspedaal en een indrukwekkende sound zijn altijd gegarandeerd. De motor is gekoppeld aan een 72 kg wegende sequentiële zestraps dog-type versnellingsbak met een vliegwiel met enkele massa en een drieplaats racekoppeling. De coureur kiest de versnellingen via paddles aan het stuur. De gekozen versnelling wordt nu elektrisch geactiveerd (voorheen pneumatisch). Dit zorgt voor nog sneller schakelen, minder kans op schade bij schakelfouten én de mogelijkheid van live-diagnose. De motor en transmissie vallen beide op door hun uithoudingsvermogen: een onderhoudscheck voor de zescilinder boxer is pas na 100 uur circuittijd noodzakelijk en een kleine inspectie voor de transmissie na 60 uur. Dit correspondeert met circa twee jaar in de Porsche Mobil 1 Supercup. Groot onderhoud is pas na 120 race-uren nodig.

De achterwielophanging van de 911 GT3 Cup is vrijwel gelijk aan die van het productiemodel. Vóór wordt nu een multilink-ophanging met dubbele wishbones en Uniball-lagers toegepast (zoals in de 911 RSR). Hierdoor staan de schokdempers niet meer bloot aan zijdelingse krachten. Dit leidt tot een nog scherper instuurgedrag en een betere feedback voor de coureur. Daarbij nemen de schokdempers de hoogwaardige kleptechnologie over van de 919 Hybrid en 919 RSR. Ook beschikt de 911 GT3 Cup nu voor het eerst over elektromechanische stuurbekrachtiging.

Porsche start in februari 2021 met de levering van de nieuwe 911 GT3 Cup, die verkrijgbaar is vanaf € 225.000 (exclusief belastingen).

Een snelle geschiedenisles
Porsche presenteerde de eerste 911 Cup-racer in 1990 (964-serie). Dit model had een vermogen van 260 pk. Vanaf 1993 werd hij ook ingezet in de nieuwe Porsche Supercup, die werd verreden in het voorprogramma van Formule 1-races. Na deze eerste Cup-racer volgden nog vijf generaties race-uitvoeringen van de 911. Inmiddels heeft Porsche al meer dan 4.251 Cup-racers op 911-basis geproduceerd.

Gelezen: 1115 keer