050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Audi grandsphere definieert first class limousine

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

*Luxe limousine met elektrische aandrijving
*Innovatief interieurconcept met nieuwe dimensie in ruimte en bewegingsvrijheid
*Autonoom rijden maakt compleet nieuwe reiservaring mogelijk

Op de IAA München 2021 presenteert Audi de grandsphere concept car. Deze 5,35 meter lange limousine biedt de ‘first class’ luxe van een privéjet en combineert die met een unieke interieurervaring. Doordat de Audi grandsphere autonoom kan rijden (level 4), krijgen ruimte en bewegingsvrijheid een nieuwe dimensie. Wanneer de pedalen, stuur en displays verdwijnen, kunnen de inzittenden genieten van een luxe lounge met een vrijwel onbelemmerd zicht rondom.

De Audi grandsphere is na de elektrisch aangedreven skysphere roadster met variabele wielbasis de tweede in een reeks van drie ‘sphere’ concept cars. In 2022 volgt de Audi urbansphere. De concept cars hebben met elkaar gemeen dat ze autonoom (level 4) kunnen rijden. Dat maakt een compleet nieuw interieurconcept mogelijk. De ‘sphere’-modellen bieden de ruimte en het comfort van een luxe lounge. Inzittenden hebben toegang tot een breed scala aan online diensten. Zo is reistijd te benutten om te werken of juist te ontspannen. Met de sphere-modellen draait reizen niet meer alleen om functioneel van A naar B te komen. De reis zelf wordt een ‘experience’. Diverse features en designelementen van de grandsphere zijn over een paar jaar al terug te vinden in de productiemodellen van Audi.

Interieur als uitgangspunt
Net als de andere sphere-modellen is de Audi grandsphere ‘van binnenuit’ ontworpen, wat betekent dat de focus bij de ontwikkeling op het interieur lag. Het ruimtelijke effect begint al bij de instap: doordat de voor- en achterdeuren tegengesteld openen, is er geen B-stijl. Al vóór die instap heeft de grandsphere de inzittenden herkend door middel van hun loopstijl. Op basis daarvan opent de auto de deuren en worden individuele voorkeuren - zoals de positie van de stoelen en de instellingen van verwarming en airco - automatisch overgenomen. Ook het infotainmentsysteem speelt in op de aanwezigheid van de individuele passagiers. Het design van de ramen opzij valt op door de hoeken in het glas. Deze designfeature debuteerde op de AI:CON concept car en is inmiddels op weg naar serieproductie.

De Audi grandsphere is een 2+2 limousine met voorin twee individuele stoelen en achterin een tweezits bank met een doorlopende armleuning. De voorstoelen zijn instelbaar voor elk gebruik: zelf rijden of autonoom rijden. Voor ultieme rust is er zelfs een ligstand. Tussen de voorstoelen bevindt zich een koelkastje met een elegante fles en twee glazen. Net als de parfumeringsmogelijkheid voor het interieur draagt dit bij aan een first class-reiservaring.

Gelezen: 41 keer