050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Autorijden in de herfst

Beoordeel dit item
(1 Stem)

Bepaalde rechten voorbehouden pexels.com

Ondanks de mooie warme dagen op het moment, loopt de zomer binnenkort helaas op zijn eind. Het weer en de situatie op de weg zullen de komende maanden dus zeker veranderen. Je moet vaker in het donker rijden, er liggen bladeren en takken op de weg, het regent vaker en wanneer er toch zon is, staat die laag en schijnt ze recht in je ogen. In de herfst zijn de files doorgaans dan ook het langst; november wordt dan ook dé filemaand gedoopt. Kortom de rijomstandigheden zijn best moeilijk - je kan dus maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn!

Waarom zijn de files in de herfst het langst?

Vorig jaar werden alle filerecords gebroken in de herfst. De kans dat het dit najaar ook weer aanschuiven wordt op de weg is dus vrij groot. Hoe komt dat dan? Bij regen zijn er natuurlijk meer auto’s op de weg, maar gaan automobilisten ook anders reageren op de omstandigheden. Sommigen gaan uitermate traag rijden, terwijl anderen juist harder gaan rijden. Deze verschillen creëren vertragingen. Bovendien is het zowel tijdens de ochtend- als de avondspits donker in de herfst. Verkeerspecialisten stellen dat je bij herfstweer het beste rond de 90 kilometer per uur aanhoudt op de autosnelweg en zo weinig mogelijk van rijstrook verandert. Pas je rijgedrag dus altijd aan; zo help je jezelf maar ook de anderen op de weg.

Bereid je auto voor

De gouden regel is: laat je niet verrassen. Zorg voor goedwerkende ruitenwissers; als ze strepen achterlaten, kun je ze beter vervangen. In de herfst zakt de temperatuur - vooral ’s nachts - al nu en dan onder nul. Controleer dus of je ruitenwisservloeistof van antivries voorzien is. Zo heb je niet onverwachts een aangevroren voor- of achterruit. Het is bovendien aan te raden om winterbanden te monteren wanneer de temperaturen richting vriespunt gaan. Trek je er in het najaar nog op uit met de caravan of wil je je fietsen nog mee nemen op reis? Ook dan is het correct gebruik van auto-accessoires van belang. Daarbij moet bijvoorbeeld aan de kogeldruk gedacht worden. Zeker in de herfst wanneer er meer slipgevaar is, dien je hier op te letten. De kogeldruk bepaalt hoeveel druk een trekhaak draagt, en wat de wielen van je voertuig aankunnen. Deze moet dus steeds juist afgesteld staan om een voertuig niet te doen slippen. Op rameder.nl vind je de passende accessoires die je nodig hebt. Tot slot: stel je lichten al voor de herfst goed in. Houd deze bovendien de hele dag aan, zeker bij mistig weer.

Wees op alle vlakken alert

Naast het aanpassen van je rijgedrag, hebben we nog de volgende tips voor de bestuurder. Ook hier geldt: houd rekening met de weersomstandigheden en wees zo veilig mogelijk. Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je niet te vermoeid bent. Zo kun je het beste ook geen al te zware maaltijden eten voor je nog met de auto weg gaat. Ook kun je beter een zonnebril in de auto hebben, aangezien de laagstaande zon je flink kan verrassen. Hoewel het weer tot ver in oktober vaak aangenaam is, kunnen de temperaturen zodra het donker wordt een flinke duik nemen. Het is dus handig om steeds een dikke trui of jas, sjaal en handschoenen in je koffer of op de achterbank te hebben. In Nederland is het niet verplicht, maar een geel veiligheidshesje meenemen onderweg is ook ten sterkste aan te raden. Als je toch plotseling in het donker op de snelweg je wagen uit moet, dan kan je maar beter zo zichtbaar mogelijk zijn.

Gelezen: 1520 keer