050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Opel klaar voor de per juli verplichte veiligheidssystemen

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Met ingang van 7 juli 2024 stelt de Europese Unie aanvullende assistentiesystemen verplicht in nieuwe personenauto’s (klasse M1) en lichte bedrijfswagens (klasse N1). Het doel hiervan is om het aantal (dodelijke) ongelukken op de wegen te verminderen. Opel is er klaar voor.

De modellen van Opel, variërend van de Corsa tot de Combo, Mokka, Astra en Grandland, evenals de nieuwe generatie lichte bedrijfswagens (LCV) bestaande uit de Opel Combo, Vivaro en Movano, zijn voorzien van talrijke elektronische systemen die de verkeersveiligheid verbeteren. Geavanceerde assistentiesystemen (ADAS) maken het rijden veiliger, zowel voor Opel-rijders als andere weggebruikers. De nieuwe LCV’s van Opel nemen zelfs een leidende positie in hun segment met tot wel 21 ADAS aan boord. Zelfs in de compacte en onverminderd populaire Opel Corsa zijn veel van dit soort systemen al standaard, ruim voor de wettelijke vereiste.

Veiligheid is een traditie bij Opel en speelt al 125 jaar een grote rol in de autoproductie in Rüsselsheim. ‘Satefy first’ is het motto van Opel bij de ontwikkeling van nieuwe modellen. Dat wordt opnieuw gedemonstreerd door de nieuwe generatie Opel Grandland die binnenkort is te bestellen met toonaangevende Intelli-Lux Pixel Matrix HD-koplamptechnologie.

Intelligente cruise control, noodrem- en rijstrookassistent standaard

Als aanvulling op de veiligheidssystemen die al geruime tijd wettelijk verplicht zijn, moeten nieuwe auto’s een serie extra ADAS aan boord hebben. Dat geldt voor alle modellen die per 1 juli 2024 nieuw worden geregistreerd. Tot de verplichte systemen behoren een intelligente cruise control, noodremassistent, rijstrookassistent, achteruitrijassistent en vermoeidheidsdetectie. Een noodremlicht en een ‘zwarte doos’ met een datarecorder behoren hier ook toe.

Opel biedt al jaren veel van de genoemde systemen voor zijn modellen aan. Innovaties voor veiligheid beperken zich bij Opel niet tot een bepaalde voertuigklasse. Zelfs het kleinste model in het portfolio – de Opel Corsa die al jaren te boek staat als een succesvolle compacte auto in Nederland – is standaard uitgerust met een uitgebreide reeks ADAS.

Het assortiment van elektronische assistentiesystemen omvat onder meer:

*Forward collision alert (noodremassistent) met noodstopfunctie en voetgangersdetectie: dit systeem bewaakt de afstand tot een voorligger. Als de auto te snel een voertuig of voetganger nadert, wordt de bestuurder gewaarschuwd met een geluid en een weergave op het instrumentarium. Bij dreigend gevaar grijpt het systeem automatisch in door hard te remmen, zelfs tot volledige stilstand bij snelheden onder de 30 km/u. Het systeem is ook beschikbaar in combinatie met fietsersdetectie.
*Intelligente cruise control met snelheidsbegrenzer: in combinatie met verkeersbordherkenning kan de snelheid snel worden aangepast.
*Active Lane Keep Assist (rijstrookassistent): als de bestuurder onbedoeld de rijstrook verlaat bij snelheden tussen 65 en 180 km/u, verschijnt er een waarschuwingslampje op het instrumentarium. De rijstrookassistent waarschuwt ook met een lichte stuurcorrectie om de auto in de rijstrook te houden. Het is tevens vereist om beide handen aan het stuurwiel te houden.
*Vermoeidheidsdetectie: dit systeem detecteert tekenen van vermoeidheid bij de bestuurder op basis van het stuurgedrag en de duur van de rit. Indien nodig wordt de bestuurder met visuele en akoestische signalen gewaarschuwd. Afhankelijk van de reactie van de bestuurder neemt de waarschuwing in drie fasen toe.
*Adaptief remlicht
*Parkeerhulp achter.

Aanvullende systemen bieden nog meer overzicht bij het manoeuvreren, waaronder de combinatie van parkeersensoren voor en achter met akoestische en visuele waarschuwingen en de 130 of optionele 180 graden achteruitrijcamera (ook de 360 graden camera op de Astra en Grandland).

De veiligheid wordt verder verhoogd met de dodehoekwaarschuwing die afhankelijk van het uitrustingsniveau standaard of optioneel beschikbaar is. Als in de dodehoek een weggebruiker wordt gedetecteerd, is in de respectieve buitenspiegel een waarschuwingslampje zichtbaar. Verder zorgt de optionele adaptieve cruise control met remfunctie ervoor dat de ingestelde snelheid en afstand tot het voorliggende voertuig worden gehandhaafd. De auto remt automatisch indien nodig en versnelt weer zodra de afstand tot het voorliggende voertuig weer toeneemt. In combinatie met een automatische ie biedt dit systeem ook een Stop & Go-functie, waarmee de auto automatisch tot stilstand wordt gebracht en zelfstandig weer het voorliggende voertuig volgt in fileverkeer.

De Opel Astra en Grandland combineren veel van de bovengenoemde assistentiesystemen in het Intelli-Drive-systeem. Ze bieden ook een rear cross-traffic alert systeem dat met radarsensoren bewegende objecten (voetgangers, fietsers, auto’s, motorfietsen, etc.) detecteert bij het achteruitrijden en waarschuwt met visuele en akoestische signalen.

Optimale verlichting van de weg is cruciaal voor veilig en ontspannen rijden bij verminderd zicht. Opel is al jaren een pionier op dit gebied met zijn adaptieve Intelli-Lux verlichting, die nu voor het eerst is te vinden in de Opel Combo. De nieuwste innovatie beleeft zijn première in de nieuwe Grandland: het toonaangevende Intelli-Lux Pixel Matrix HD Light. De koplamptechnologie maakt voor het eerst gebruik van meer dan 50.000 elementen en maakt hiermee een nog helderdere en gelijkmatigere lichtverdeling mogelijk. Afhankelijk van de verkeerssituatie detecteert een camera voorliggend en tegemoetkomend verkeer, waarna de Intelli-Lux Pixel Matrix HD-verlichting de verkeersdeelnemer zeer nauwkeurig uit de lichtbundel ‘snijdt’ om verblinding te voorkomen.

Veiligheid voor iedereen
Het bieden van het hoogste veiligheidsniveau voor iedereen - dát is waar Opel altijd voor heeft gestaan. Dit begon 125 jaar geleden al met de Opel Patentmotorwagen ‘System Lutzmann’. De besturing met een kettingoverbrenging zorgde toen al voor soepele, nauwkeurige bediening. In de daaropvolgende jaren en decennia volgden ontwikkelingen zoals bij de Opel 10 PS met remmen op alle vier de wielen en de geheel stalen en beter beschermende carrosserie van de Opel Olympia 1935.

De Opel Rekord C bood ook innovatie in 1967, met schroefveren op de achteras, schijfremmen voor, rembekrachtiging en vooral de Opel veiligheidsstuurinrichting. De inklapbare stuurkolom beschermde tegen ernstige verwondingen aan hoofd en borst bij een botsing. Al in 1973 voorzag Opel alle modellen standaard van veiligheidsgordels. In de Opel Astra F zorgden gordelspanners ervoor dat de gordel bij een botsing in milliseconden met maximaal 16 centimeter werd aangespannen, waardoor de inzittenden veilig op hun plaats werd gehouden.

In 1993 vierde de Corsa B een dubbele première op het gebied van veiligheid: dubbele stalen balken in de deuren en een full-size bestuurdersairbag verminderden het risico op letsel nog verder. In 1995 was Opel de eerste Duitse autofabrikant die full-size airbags voor bestuurder en voorpassagier standaard introduceerde in al zijn nieuwe personenauto’s.

Gelezen: 82 keer