050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Porsche test autonoom rijden in de werkplaats

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Via een tablet naar de hefbrug: Porsche test autonome rijfuncties van auto’s in de eigen werkplaats. Het testproject vindt plaats in het kader van een samenwerking met het innovatieplatform Startup Autobahn. Naar verwachting wordt het project halverwege 2019 afgerond.

In het project voor autonoom rijden werkt Porsche samen met de startup Kopernikus Automotive, dat op het bedrijventerrein van Porsche in Ludwigsburg een testomgeving opzet. Het jonge bedrijf uit Berlijn is gespecialiseerd in technologie voor zelfrijdende auto’s. Het doel van het project is dat auto’s volledig zelfstandig vanaf hun parkeerplaats naar de hefbrug kunnen rijden en vice versa. De monteurs kunnen de auto in kwestie via een tablet automatisch, snel en in de juiste positie de werkplaats in manoeuvreren.

Alexander Haas, bij Porsche verantwoordelijk voor het ‘autonoom rijden in de werkplaats-project’: “Autonoom rijden ontketent binnen een paar jaar een revolutie in het wegverkeer, maar nu al kunnen de we de technologische mogelijkheden benutten om werkprocessen effectiever en efficiënter te maken.” Het project wordt in 100 dagen uitgevoerd door experts op het gebied van autonoom rijden en aftersales-technologie, die samenwerken met Kopernikus Automotive. Het team presenteert de resultaten vandaag bij de Startup Autobahn ‘Expo Day’ in Stuttgart.

Porsche autonoom rijden werkplaats groningen 02

Een miljoen virtuele testkilometers
Voordat de auto’s daadwerkelijk autonoom de werkplaats in rijden, is er een virtuele omgeving op het testterrein inclusief de werkplaats gecreëerd, met als belangrijkste doel een artificieel neuraal netwerk te trainen. Daarbij worden meer dan een miljoen virtuele testkilometers afgelegd. Het netwerk leert daarbij ook zelfstandig op basis van bestaande randvoorwaarden. Uiteindelijk wordt de toepassing in de praktijk getest. Thomas Eckert, hoofd Productbeïnvloeding Aftersales daarover: “Ons team gaat het gebruik van autonoom rijden in de werkplaats testen en daarbij willen we vooral van de feedback van onze mensen leren.”

AI (Artificial Intelligence, kunstmatige intelligentie) verzorgt binnen het project niet alleen de oriëntering van het voertuig, maar is ook zelfstandig in staat om objecten te identificeren en te lokaliseren en de routeplanning te bepalen. De veiligheid in de praktijkfase is daarbij door middel van diverse maatregelen verzekerd. Zo wordt de maximumsnelheid van de voertuigen afgeregeld op 7 km/u. Ook kan er een menselijke rijder worden ingezet.

Startup Autobahn
Porsche is partner geworden van het innovatieplatform Startup Autobahn, dat in 2017 werd opgericht, met het doel om innovatieve startups van over de hele wereld naar Stuttgart te brengen. Daarbij bundelen diverse bedrijven hun krachten. Naast Porsche zijn onder meer Daimler, de universiteit van Stuttgart, Arena 2036, Hewlett Packard Enterprise, DXC Technology, ZF Friedrichshafen en BASF betrokken. Onder de paraplu van Startup Autobahn werken de partners samen met startups aan specifieke pilotprojecten, die elk 100 dagen in beslag nemen. Porsche heeft de afgelopen twee jaar circa 50 van deze projecten gerealiseerd. Circa een derde van de resultaten ervan is al gebruikt in het ontwikkelingsproces voor serieproductie.

Gelezen: 1727 keer