050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

  • ARA Autotemp

    ARA Autotemp

    de specialist op het gebied van koelingsproducten

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

Homokineet

Beoordeel dit item
(7 stemmen)

De aandrijfas (gebouwd uit verschillende onderdelen) zit gemonteerd tussen de versnellingsbak of cardan en de wielen. Bij een auto met 4-wielaandrijving zijn er dus 4 aandrijfassen gemonteerd.
Bij de meeste personenauto’s zijn aandrijfassen gemonteerd met homokineten.

De homokineet is eigenlijk het kniegewricht van de aandrijfas. De auto moet namelijk kunnen sturen en in- en uitveren en de homokineet zorgt ervoor dat dit mogelijk is. Belangrijkste taak is natuurlijk zorgen voor de aandrijving. Bij auto’s met veel vermogen komt er erg veel kracht op waardoor dit erg sterk uitgevoerd moet worden.

De homokineet moet goed gesmeerd worden, deze zit dus helemaal vol met vet. Om dit vet erin te houden, is er een stofhoes geplaatst om de homokineet, de zogenaamde aandrijfashoes. Het kan gebeuren dat de aandrijfashoes stuk gaat door ouderdom of doordat er iets tegenaan komt.

Door de snelheid waarmee de aandrijfas draait (net zo snel als het wiel) zal het vet eruit slingeren en de homokineet dus drooglopen. Ook kan er nu vuil inkomen wat vaak tot gevolg heeft dat de homokineet stuk gaat. Dan moet deze vervangen worden, wat vaak een erg kostbare reparatie is.

Het is dus belangrijk dat wanneer de hoes stuk is, deze z.s.m. vervangen wordt. Voor de APK-keuring is het tevens niet toegestaan dat de aandrijfashoes stuk is.

Gelezen: 11552 keer
Meer in deze categorie: « Kogeldruk Luchtfilter »