050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Ferrari Roma: la Nuova Dolce Vita

Beoordeel dit item
(1 Stem)

• Ferrari onthult nieuwe V8 2+ coupé in Rome
• Perfect huwelijk van harmonieuze vormen, tijdloze elegantie en toonaangevende technologie

Ferrari heeft vandaag de Ferrari Roma aan de wereld onthuld. De nieuwe coupé uit Maranello is tijdloos qua design, maar is tegelijkertijd krachtig en wendbaar voor een geheel unieke rijbeleving. De herkenbare Italiaanse styling is een moderne interpretatie van de zorgeloze lifestyle van het Rome uit de jaren ’50 en ’60, waar het model zijn veelzeggende naam aan dankt: Roma!

Ferrari Roma 01

Stilistisch wordt de Ferrari Roma gekenmerkt door moderne en symbiotische vormen. De prachtige, harmonieuze afmetingen en pure, elegante lijnen zijn directe afgeleiden van Ferrari’s traditionele grand tourers met midden-voormotor, waarvan de 250 GT Berlinetta Lusso en 250 GT 2+2 de meest iconische voorbeelden zijn. Het nieuwe model is ook nadrukkelijk op deze twee ‘legends’ geïnspireerd.

Voor ‘best-in-class’ prestaties, met behoud van de stilistische puurheid van zijn bloedlijn, hebben de engineers van Ferrari diverse toonaangevende technologieën ontwikkeld. De meest opvallende daarvan is de beweegbare achterspoiler die is geïntegreerd in de achterruit van de auto. Gesloten behoudt de auto daarmee zijn elegante vormen; bij hoge snelheden opent de spoiler zich automatisch, voor de noodzakelijke downforce die de Roma zijn indrukwekkende prestaties bezorgt.

De nieuwe 2+ coupé van Ferrari beschikt over een V8 turbomotor die goed is voor 620 pk bij 7.500 tpm, waarmee hij het krachtigste model in dit segment is. De motor – een lid van de V8-familie die vier jaar op rij is uitgeroepen tot ‘International Engine of the Year’ – vertrouwt op Variable Boost Management voor een razendsnelle gasrespons. Naast de toepassing van benzinepartikelfilters is er veel aandacht besteed aan de geluidsbeleving van de krachtbron. Daartoe is het uitlaatsysteem geheel nieuw ontworpen, waarbij de dempers zijn verwijderd en plaats hebben gemaakt voor de introductie van nieuwe bypass-kleppen.

Ferrari Roma 02 1

De nieuwe 8-traps versnellingsbak met dubbele koppeling is compacter geworden en 6 kilogram lichter dan zijn 7-traps voorganger. Naast het beperken van het brandstofverbruik en emissies verlopen de gangwissels sneller en soepeler, waardoor de auto op buitenwegen nog responsiever is, maar tegelijkertijd zeer comfortabel in de stad en bij stop & start rijsituaties is.

Het chassis van de Roma profiteert van de voordelen van Ferrari’s modulaire technologie voor de nieuwe modelgeneraties. Zowel de carrosserie als het onderstel is nieuw ontwikkeld met het oog op maximale gewichtsreductie en geavanceerde productietechnologieën. 70% van de onderdelen is zelfs geheel nieuw. De 2+ Roma met midden-voor geplaatste motor heeft de beste gewicht-vermogenverhouding in zijn klasse (2,37 kg/pk) bij een 50:50 gewichtsverdeling over de voor- en achteras. Beide factoren zijn verantwoordelijk voor een verder verbeterde handling en responsiviteit en garanderen een buitengewoon rijcomfort.

De Roma krijgt Ferrari’s geavanceerde, dynamische rijsystemen. De meest opvallende daarvan zijn Side Slip Control 6.0 (een primeur op een GT-auto van Ferrari), met vijf posities voor de manettino, en Ferrari Dynamic Enhancer, dat de gierhoek van de auto aanstuurt door hydraulisch de remdruk bij de remklauwen aan te passen.

Ferrari Roma 04

Uiterlijk heeft het Ferrari Styling Centre de nadruk gelegd op een ‘clean’ design en absolute symbiose tussen de diverse elementen met harmonieuze proporties en pure, elegante vormen. De auto heeft lange, zeer gestroomlijnde lijnen die vloeiend over de motorkap lopen. De belijning highlight het slanke silhouet van de flanken en het compacte fastbackdesign van de cabine. Om dat formele minimalisme nog nadrukkelijker aan te zetten, zijn alle overbodige zaken verdwenen. Zo wordt de radiatorkoeling bijvoorbeeld geregeld via een monolithisch paneel dat enkel daar waar nodig is geperforeerd, waardoor een nieuw radiatorgrille-concept is ontstaan. De full-LED adaptieve koplampen gaan vergezeld van een horizontale lichtstrip die hint naar de structuur onder de carrosserie. De om de hoeken doorlopende achterruit herbergt actieve aerodynamica om de herkenbare pure vorm van de auto te bewaken. Aan de achterzijde zijn het de dubbele achterlichtunits die direct in het oog springen.

Ferrari Roma 05 1

Voor het interieur van de Roma hebben de designers van het Ferrari Styling Centre voor een nieuwe benadering gekozen, met twee aparte cellen voor de bestuurder en passagier. Waarmee een evolutie van het dual cockpit concept is ontstaan dat nu in het gehele interieur wordt doorgezet, in plaats van zich voorheen te beperken tot het dashboard. De styling van het interieur is geïnspireerd op het compleet nieuwe design van de HMI. Dat betekende een enorme stap voorwaarts, te beginnen met het nieuwe stuurwiel dat is ontworpen volgens de ‘Ogen op de weg, handen op het stuur’ filosofie. Alle belangrijke bedieningselementen werken via haptische aansturing, waardoor de bestuurder zijn handen niet van het stuur hoeft te halen. Het 16 inch digitale instrumentarium voorziet in alle benodigde informatie, terwijl het centrale 8,4 inch grote verticale scherm en het nieuwe passagiersdisplay zeer intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn. Met de nieuwe Ferrari-sleutel met ‘Comfort Access’ functie kan de bestuurder de auto ontgrendelen via een knop naast de vloeiend gestylde portiergreep. Tot slot maken de Matrix LED-koplampen en optionele Ferrari advanced driver assistance systems (ADAS) inclusief adaptieve Cruise Control dagelijkse trips en langere reizen tot een zeer ontspannen ervaring.

Ferrari Roma 03 1

Technische specificaties Ferrari Roma

MOTOR
Type: V8 - 90° turbo
Cilinderinhoud: 3.855 cc
Boring en slag: 86,5 mm x 82 mm
Max. vermogen*: 456 kW/620 pk tussen 5.750 – 7.500 tpm
Max. koppel: 760 Nm tussen 3.000 – 5.750 tpm
Max. toerental: 7.500 tpm
Compressieverhouding: 9,45:1

AFMETINGEN & GEWICHT
Lengte: 4.656 mm
Breedte: 1.974 mm
Hoogte: 1.301 mm
Wielbasis: 2.670 mm
Spoorbreedte voor: 1.652 mm
Spoorbreedte achter: 1.679 mm
Leeggewicht**: 1.570 kg
Drooggewicht**: 1.472 kg
Gewichtsverdeling: 50% voor – 50% achter
Drooggewicht/power: 2,37 kg/cv
Inhoud bagageruimte: 272 liter/345 liter
Inhoud brandstoftank: 80 l

BANDEN & VELGEN
Voor: 245/35 ZR20; 8J x 20”
Achter: 285/35 ZR20; 10J x 20”

REMMEN
Voor: 390 mm x 34 mm
Achter: 360 mm x 32 mm

TRANSMISSIE & RIJSYSTEMEN
8-traps F1 transmissie met dubbele koppeling
Elektronische rijsystemen: EPS, VDC, ABS met EBD, F1-TCS, E-Diff3, SSC 6.0, FDE, SCM-E Frs

PRESTATIES
0-100 km/u: 3,4 s
0-200 km/u: 9,3 s
Topsnelheid: > 320 km/u

BRANDSTOFVERBRUIK & CO2-EMISSIES
Onder homologatie

* Met 98 octaan benzine
** Met optionele uitrusting

Gelezen: 110 keer