050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Hoe kies je een goede fietsendrager voor achterop de auto

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

De E-bike is razend populair, volgens de Bovag en Rai Vereniging is elektrisch fietsen “het nieuwe normaal”. E-bikes zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en voor veel doelgroepen. Of je nu een mountainbike wilt, een bakfiets of een transportfiets voor zakelijk gebruik. En veel middelbare scholieren scheuren iedere ochtend met een E-bike naar school. De opkomst van de E-bike heeft er ook voor gezorgd dat er een enorme toename is in de verkoop van fietsendragers en het aanbod van fietsendragers voor achterop de auto is enorm.

Hoe kies je nu een goede fietsendrager voor achter op de auto? Om te beginnen kijk je wat de maximale kogeldruk is van de trekhaak achter je auto., dit staat meestal vermeld op het plaatje naast de stekker aansluiting. E-bikes zijn namelijk zwaarder dan gewone fietsen en daarom kun je niet zomaar iedere fietsendrager hiervoor gebruiken. Dit kan levensgevaarlijke situaties opleveren. Let er bij de aanschaf van de fietsendrager op dat de combinatie van de e-bikes en de fietsendrager niet de maximale kogeldruk van de auto overschrijd en dat de bevestigingen van de fietsendrager sterk genoeg zijn om de e-bikes te vervoeren. let daarom goed op het maximale draaggewicht van de fietsendrager. Ga uit van zo'n 10 tot 15kg per fiets en van zo'n 25 tot 30kg voor een E-bike. Dat betekent dat de fietsendrager in ieder geval 30kg (normale fietsen) tot 60kg (elektrische fietsen) moet kunnen dragen als je er 2 wilt meenemen.

Voor je gaat rijden met de fietsendrager moet je op de volgende punten letten

1.De maximale kogeldruk mag niet worden overschreden. Kijk daarom van tevoren goed wat de maximale kogeldruk is en zorg dat je daaronder blijft.

2.De fietsen/E-bikes mogen aan beide kanten van de auto maximaal 20 centimeter uitsteken.

3.Er mogen niet meer fietsen/E-bikes op de fietsendrager zitten dan waar de fietsendrager voor bedoeld is. Dus heb je een fietsendrager voor 2 fietsen, knoop er dan geen 3e fiets aan vast.

4.Het kenteken moet altijd goed zichtbaar zijn. Blokkeert de fietsendrager je kenteken van de auto, dan moet je een kenteken achter op de fietsendrager plaatsen. De meeste fietsendragers hebben hier een bevestigingsmogelijkheid voor.

5.De verlichting van de auto moet goed zichtbaar zijn. Heeft je fietsendrager geen eigen verlichting, zorg dan voor een extra lichtbak.

Gaan de fietsen mee op vakantie let dan goed op In het buitenland gelden vaak andere regels. Check voordat je op reis gaat daarom altijd welke regels er gelden in het land waar je heen gaat of doorheen rijdt.

Het nadeel van een fietsendrager op de trekhaak is dat de kofferbak moeilijk bereikbaar is, De luxere fietsendragers zijn veelal uitgerust met een systeem waarmee je de fietsendrager inclusief fietsen naar voren kunt kantelen zodat je bij de kofferbak kunt. Omdat een fietsendrager met fietsen er voor zorgt dat de kentekenplaat niet meer goed zichtbaar is, is het belangrijk dat je een fietsendrager kiest die uitgerust is met verlichting en ruimte voor het bevestigen van een witte kentekenplaat

Gelezen: 1083 keer