050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

vaktaal
In de rubriek VAKTAAL bespreekt onze autovakman Jan Peter Huizinga alle mogelijke onderwerpen die te maken hebben met uw heilige koe. Daarnaast geeft hij allerlei tips om zo lang mogelijk van uw vervoermiddel te kunnen blijven genieten. Bovendien is het een handig naslagwerk om te raadplegen, mocht u het vakjargon op uw garagefactuur niet kunnen ontcijferen. Want voor veel mensen is dat vaak compleet visserslatijn. Met onderstaande lijst komt u er achter wat er precies mee bedoeld wordt. Uiteraard zijn wij ons er terdege van bewust dat de lijst nog niet volledig is.
Tip daarom onze redactie!

EGR

Beoordeel dit item
(10 stemmen)

EGR foto VaktaalWat is EGR?
De EGR-klep betekent: Exhaust of Emission Gas Recirculation oftewel: uitlaatgas of emissie recirculatie klep. De EGR-klep zit tegenwoordig bij bijna alle auto’s gemonteerd. Kort samengevat zorgt deze klep ervoor dat een gedeelte van de schadelijke uitlaatgassen teruggevoerd wordt de motor in, zodat deze gassen alsnog (gedeeltelijk) verbrand kunnen worden. Met andere woorden: door het gebruiken van een EGR-klep wordt de schadelijke NOx waarde gereduceerd.
 
Nadeel
Een nadeel hiervan is dat deze EGR-klep vervuild kan raken door ontstane roetvorming. Door deze ontstane roetvorming kan het zijn dat de motor niet goed meer loopt en/of de klep niet meer goed zal kunnen sluiten.
 
Maatregelen
Er zijn preventieve reinigingsmiddelen die bijvoorbeeld in een flesje zitten, deze kunnen in de brandstoftank gegoten worden, waardoor het reinigingsmiddel gemengd wordt met de brandstof in de motor wat een reinigende werking heeft. Als de motor dusdanig vervuild is dat deze methode niet voldoende is, zullen er onderdelen gedemonteerd, intensief gereinigd of  in sommige gevallen vervangen moeten worden.

Gelezen: 9645 keer
Meer in deze categorie: « Motorolie Wintercheck! »