050-auto-telefoon-nummer

 

auto-groningen

Hyundai verkocht in januari meeste elektrische auto’s

Beoordeel dit item
(2 stemmen)

• Hyundai verwacht dit jaar ongeveer 6.000 elektrische auto’s te kunnen registeren
• KONA Electric en IONIQ Electric succesvolste elektrische modellen van Hyundai
• Meer dan 300 orders voor waterstof-elektrische NEXO sinds augustus 2018

Hyundai heeft de meeste elektrische auto’s verkocht in de maand januari 2019. Dat blijkt uit cijfers van de RDW. Hyundai registreerde in de eerste maand van 2019 maar liefst 704 batterij-elektrische auto’s: 536 Hyundai’s KONA en 168 Hyundai’s IONIQ. Daarmee blijft Hyundai de automerken Volkswagen (671), Nissan (441) en Renault (257) voor.

In totaal zijn in de maand januari 2.595 volledig elektrische auto’s in Nederland te naam gesteld. Dat zijn er 1.191 meer dan in januari vorig jaar, toen 1.404 batterij-elektrische auto’s door de RDW werden geregistreerd. Hyundai stelde in januari ook kentekenbewijzen van de waterstof-elektrische Hyundai NEXO op naam. Sinds de Hyundai NEXO – eind augustus 2018 – op de Nederlandse markt verscheen, heeft Hyundai meer dan 300 orders van deze waterstofauto bijgeschreven. Dat is een opvallend hoog aantal, zeker gezien het feit het aantal waterstoftankstations in Nederland vooralsnog achterblijft bij de belofte van de overheid om in 2020 maar liefst 20 waterstoftankstations in Nederland te realiseren.

Hyundai gelooft in de kracht van ecovriendelijke auto’s die de uitstoot van schadelijke stoffen zoveel mogelijk beperken of zelfs helemaal emissievrij zijn. Het merk wil binnen vijf jaar een leidende positie verwerven met de verkoop van batterij-elektrische en waterstof-elektrische voertuigen, maar ook met hybride- en plug-in hybride-aangedreven auto’s. Momenteel is Hyundai het enige merk ter wereld dat met de Hyundai KONA Electric en de IONIQ Electric, de waterstofauto NEXO en de hybride- en plug-in hybride-uitvoeringen van de IONIQ alle eco-aandrijflijnen commercieel aanbiedt.

Hyundai verwacht dit jaar ongeveer 6.000 volledig elektrische auto’s te kunnen leveren in Nederland. Het merk investeert miljarden euro’s in nieuwe elektrische modellen, productiefaciliteiten en batterijenfabrieken. Ook zet het merk vaart achter de introductie van nieuwe auto’s met een elektrische aandrijflijn. Tot 2025 lanceert Hyundai maar liefst 8 nieuwe hybride-modellen, 4 plug-in hybrides, 5 volledig elektrische auto’s en 1 waterstofauto.

‘Hyundai heeft een missie’, zegt algemeen directeur ad interim Berend Jan Hoekman van Hyundai Motor Nederland. ‘En dat is in 2021 bij de “groenste” autofabrikanten ter wereld behoren. In Nederland – voor Hyundai Motor Europe een prioriteitsland voor de levering van ecovriendelijke voertuigen – verwachten we bij de grootste “elektrische merken” van Nederland te behoren. Het hoofdkantoor heeft ons voor dit jaar vele duizenden elektrische Hyundai’s KONA en IONIQ in het vooruitzicht gesteld. Dat is goed nieuws, maar we beseffen ook dat de vraag uit de markt groter is dan het aantal elektrische auto’s dat we kunnen bieden. Klanten moeten daarom rekening houden met een levertijd van zeker tien maanden voor de Hyundai KONA Electric met 64 kWh-batterij. De Hyundai IONIQ Electric met 28 kWh is echter wel uit voorraad leverbaar.’

De volledige verkoop-top-10 van elektrische auto’s in de maand januari 2019 is (cijfers RDW):

1. Hyundai 704
2. Volkswagen 671
3. Nissan 441
4. Renault 257
5. Kia 168
6. BMW 112
7. Opel 83
8. Tesla 63
9. Smart 33
10. Jaguar 15

Gelezen: 1800 keer